I en liten frågestund inför ett jubileum 1945 berättade dåvarande ordföranden Kurt Andersson
om hur fotbollen fick fast mark att rulla på i Torsbo.
Enligt berättelser så ska det vara fastslaget att året 1906 kom en person vid namn John Andersson
tillbaks till byn efter att ha varit ute och sett sig omkring i ”stora världen”.
Den stora världen som menas här var dock inte särskilt långt bort denna gång även om avstånd på
den tiden kändes betydligt längre än i vår tid. Han hade i alla fall vart i bl.a. Göteborg och där sett
storlaget Örgryte IS. Från denna upplevelse hade han fått med sej en av bollarna som där använts.
En tingest som dittills aldrig varit sedd i trakten.
På detta vis gjorde enligt vedertagna berättelser sålunda fotbollen sitt inträde i Torsbos vardag.
Nu började man så smått sparka boll under ganska primitiva förhållanden främst nere i Klockarehagen som låg en bit in i skogen på vägen ned mot Lindåsen. Man höll periodvis även till på Torsbo Gårds klövervallar efter slåttern. På de vallar som senare på hösten skulle plöjas upp fick man tillåtelse att sätta upp mål och med sågspån linjera upp en plan med riktiga mått i motsats till planen i Klockarehagen som var för liten för att få ut korrekt storlek.
Matcher spelades trots allt där eftersom den platsen hela tiden fanns kvar medan dom vallar man fick använda av Torsbo Gård var olika varje gång och därmed måste ställas iordning varje år . Då kändes det antagligen bättre med Klockarehagen även om den var en aning för liten egentligen.
Den första gången en s.k. riktig match gick av stapeln där var 1908 mot ett lag från Dalstorp.
Resultatet från denna drabbning eller andra på denna plats finns inte bokförda. En anledning till detta är givetvis att ingen riktig förening ännu hade bildats.
Fotbollsdrabbningarna fördes vidare genom åren av bla. Torsbo BK och Dalstorp IK, men det rörde sej som sagt om organisationer/föreningar mest till namnen. Inga styrelser fanns ännu t.ex. Den lilla planen förbättrades undan för undan och ända fram till1920-talet spelades där matcher bl.a mot Vegby som senare skulle bli en riktig s.k. ”arvfiende”.
Torsbo hade det bra förspänt gentemot många andra byars lag när det gällde att förflytta sej till dom bortamatcher som spelades. Man hade tillgång till Eiserfabrikens lastbil och chaufför när man skulle gästa en annan by. Det sägs att bl.a . Limmared hade ett sätt att lösa sina transporter när man skulle till Torsbo. Man hade periodvis tydligen inte ens cyklar till var och en i laget så man fick lösa det på så sätt att ett gäng cyklade en bit, sen ställde man cyklarna där och gick vidare. Det andra gänget gick första biten och tog över cyklandet sen. Så växlade man tills man var framme.
Göran Andersson
Början på nåt stort
Nu träder vi in i den tid som var början på Torsbo IF:s på många sätt framgångsrika fotbollshistoria.
Efter att i ganska många år nu som grabbarna fått hålla till på klövervallar och en för liten fotbollsplan i Klockarehagen samt att man var sugna på riktigt seriespel togs nu initiativ för att försöka ordna en plats där man kunde fixa till en permanent plats med riktiga mått.
Samtidigt ville man inte mista fler spelare till t.ex. Limmared dit Torsten Alfredsson och Nils Svenningsson sökt sig för att kunna spela ”riktig” fotboll. Dom lovade dessutom att komma tillbaks och var faktiskt dom två som tillsammans med Nils Svenningssons far Johan Svenningsson tog kontakt med Ragnar Svensson i Gundlabo på vägen ner mot Dalstorp för att tala med honom om att få göra en plan på hans ägor, det som senare skulle bli Skogsvallen.
Svensson var inte svår att förhandla med. Dom fick ett arrendekontrakt på 15 år för det kalhygge som fanns där dom skulle göra fotbollsplanen.
Inför denna stora uppgift var det dags att bilda en riktig förening. Vid förhandlingar med Dalstorpsborna kom man överens om att Torsbo Bollklubb och Dalstorps IK skulle läggas ned och en ny förening, Torsbo IF skulle bildas.
Den 28 september 1930 är det historiska datum som gäller för den dag då Torsbo IF bildades.
Till en första provisorisk styrelse valdes då till både ordförande och kassör Karl Källheden Torsbo, sekreterare blev Tore Josefsson Torsbo och 2 Dalstorpsherrar Karl Lundgren vice ordförande och Nils Svensson vice sekreterare ingick också i denna första styrelse.
På mötet beslöts att klubbdräkten skulle vara svarta tröjor och vita byxor, samma som Torsbo Bollklubb tidigare haft. Då slapp man ju nya utgifter för detta. Till den nya föreningens kassa lämnades 152:- från Torsbo Bollklubb och 274:- från Dalstorp IK.
Den 21september 1930 spelade den nybildade föreningen Torsbo IF sin första fotbollsmatch.
Lite märkligt var att det var B-laget som fick den äran. Man mötte på en plan någonstans vid Intorp, Gällstad IF A-lag som besegrades med dom klara siffrorna 7-0 efter 3-0 i halvtid. En strålande start för den nybildade föreningen således.
Detta klassiska lag bestod av från målvakt till vänsterytter: Karl Källheden, Anton Josefsson, A.Lundgren, Frans Pettersson, G.Alexandersson, Gunnar Jakobsson, Yngve Åberg, Olle Oskarsson, Nils Svensson, Göran Josefsson och Lennart Josefsson.
Målskyttar: Lennart Josefsson, Göran Josefsson och Nils Svensson 2 vardera samt Yngve Åberg 1.
Göran Andersson